Zelená stolice

Zelené zbarvení stolice zcela jistě není normálním nálezem, normální barva bývá hnědá. Zelená stolice může znamenat řadu chorobných stavů, zejména infekci trávícího traktu. Kromě vlastní barvy je nutno brát v potaz i konzistenci stolice (tuhá, nebo průjmovitá) a její četnost (počet stolic denně).

Příčiny

1. Salmonelóza – Salmonelové onemocnění střev se zcela typicky projevuje nepříjemnými průjmy a zeleným zbarvením stolice. Postižený může trpět horečkami, objevují se křečovité bolesti břicha. Většinou jsme schopni vypátrat zdroj, kterým bývá kuřecí maso (nedostatečně tepelně upravené) a vejce (a výrobky z nich).

2. Jiná průjmová onemocnění – Prakticky vždy při rychlém průchodu stolice trávícím traktem se může objevit zelenější zabarvení stolice. Stolice se totiž nestihne obarvit žlučovými barvivy do normální hnědé barvy. Na druhou stranu zejména při poruchách vstřebávání živin může být vzhled stolice ovlvněn i nevstřebanými tuky, které způsobí spíše nažloutlou barvu stolice mastného vzhledu s nepříjemným zápachem.

3. Preparáty železa – Většina preparátů železa může způsobit trávící obtíže ve formě zácpy a kromě toho barví stolici do zelena a-nebo do černa (takovou zelenočernou stolici odborně označujeme jako ferronátová stolice). Lékař by na to měl při ředpisu železa upozornit, aby se pacient zbytečně nevyděsil.

4. Listová zelenina a potravinářská barviva – Příjem nadměrného množství listové zeleniny může vyvolat zelené zabarvení stolice, stejně tak je tomu u potravin uměle zbarvených do zelena. U těchto příčin nicméně rychle dochází k návratu stavu do normálu.

5. Stolice novorozence a kojence – Novorozenci prvních pár dnů po porodu odchází zelenočerná stolice, která se nazývá smolka (mekonium) a u kojených dětí může nazelenalá barva stolice přetrvávat. Je to zcela normální stav.

Diagnostika

Při změně barvy stolice se musí provést komplexní vyšetření stolice. Je vhodné se vyptat na to, co před objevením zelené stolice snědl, jaké léky užívá a zda jsou přítomny jakékoliv další související příznaky (průjem, horečka, váhový úbytek, krev ve stolici apod.). Při podezření na infekci se provádí kultivace ze stolice na různé bakteriální mikrooganizmy včetně salmonely, cenný může být i ultrazvuk břicha. Přetrvává-li stav a nedaří se zjistit příčina, pak se obvykle provádí vyšetření trávící trubice gastroskopicky a kolonoskopicky.




Nemoci a příznaky - Copyright © 2013