Vláknina (význam)

Vláknina je velmi důležitou součástí potravy. Zajímavé je, že pokud jí máme dostatek, tak se jeví pro tělo jako naprosto nevyužitelná. Pod pojmem vláknina se totiž zahrnují rostlinné části, které neumíme strávit – prochází naším trávícím traktem prakticky beze změn. Vlákninu střevní buňky nenaštěpí, ani ji nevstřebají. Význam vlákniny se ukáže až ve chvíli, kdy jí začneme přijímat v nedostatečném množství, což je pro vyspělé civilizované země typické. Jak je vláknina významná?

Význam vlákniny: Význam vlákniny je právě v její nestravitelnosti. Dostatek vlákniny zvyšuje objem stolice a vláknina také drží ve stolici vodu. Proto je stolice obsahující vlákninu objemnější a řidší. Střevem lépe prostupuje a její větší objem nutí střevo k usilovnější činnosti. Výsledkem jsou časté stolice a pravidelné vyprazdňování střevního obsahu. Díky tomu se ve střevě nemají čas hromadit nejrůznější zbytky potravy, které se tam přetváří na toxické látky. Například látky kadaverin a putrescin vznikající ve střevě z nestrávených bílkovin mají vliv na vznik rakoviny tlustého střeva. Vláknina proto významně působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Vzhledem k tomu, že stolice je řídká, nemusí střevní stěna na její posun vynakládat příliš velkou tlakovou sílu. U tuhé stolice je tomu naopak a zejména u starších lidí se působením tohoto tlaku začne střevní stěna na určitých místech vychlipovat směrem ven a vzniká onemocnění zvané divertikulóza (pro bližší pochopení doporučuji příslušný text s obrázkem). Vláknina je proto důležitá i v prevenci vzniku divertikulózy.

Vláknina je schopná ve střevě vázat cholesterol, a proto nás chrání před vysokou hladinou cholesterolu a přede všemi jejími četnými komplikacemi.

Doporučený denní příjem vlákniny: Minimální doporučený denní příjem vlákniny není zdánlivě nijak strašné číslo – je to jen asi 30 gramů. Bohužel s naším nevhodným stravováním tohoto čísla většinou vůbec nedosáhneme.

x

Vysoké dávky vlákniny (nad cca 50 gramů denně) nám sice nijak výrazně neublíží, ale zesílí účinek vlákniny do té míry, že dostaneme průjem. To není příjemné a navíc ztrácíme vodu – musíme více pít a ztráty nahradit. Nadměrný příjem vlákniny také způsobuje nadýmání.

Zdroje vlákniny: Vláknina se nachází v luštěninách, celozrnném pečivu, v ovoci a zelenině, přidává se však někdy i do produktů, jako jsou například jogurty. Je ovšem nutné se u toho pozastavit. Není totiž důležité jen to, zda potravina vlákninu obsahuje, ale i kolik jí obsahuje.

Studujte pečlivě složení potravin. Já si například několikrát koupil jogurt, do něhož byla podle reklamy přidána vláknina. Pak jsem si pozorně pročetl složení a ejhle – v jednom jogurtu byly ubohé 2 gramy vlákniny. To by jich člověk musel spořádat na denní dávku vlákniny patnáct.




Nemoci a příznaky - Copyright © 2013