Kampylobakterióza

Kampylobakter (Campylobacter) je druh spirálovitých bakterií, které jsou dobře známy infekčním lékařům jako relativně častý původce průjmových onemocnění.

Příčiny

Bakterie Campylobactera přežívají v syrovém mase, dokážou přežít i teploty v ledničce. Bakterie jsou likvidovány pouze důkladnou tepelnou úpravou masa. Typickým zdrojem nákazy jsou kupovaná grilovaná kuřata, rizikový může být i tatarský bifetk.

Projevy

Po průniku bakterie do trávícího traktu dochází k postižení sliznice tenkého i tlustého střeva. Rozvíjí se horečnaté onemocnění, objevují se bolesti a křeče břicha, typický je průjem s krví a hlenem ve stolici.

Komplikace: Po vymizení příznaků infekce může u nemocných vzniknout polyradikuloneuritida Guillain-Barré, která může způsobit svalové obrny různého rozsahu.

Diagnostika

Kromě klasického pohovoru a fyzikálního vyšetření lékařem je důležité mikrobiologické vyšetření stolice v laboratoři, kde se pak campylobactery podaří vykultivovat.

Prevence

Hlavní je dodržovat hygienické návyky a vyhýbat se nedostatečně tepelně upravenému masu.

Léčba

Základem je dostatek tekutin a prevence dehydratace. Podat lze i některá šetrnější antibiotika, která zkracují a zlehčují průběh nemoci.




Nemoci a příznaky - Copyright © 2013